scroll

Wellness

FIGYELEM! 2023.október 14-től újra üzemel MEGÚJULT Szaunavilágunk.
A Szaunavilág alap belépőjegy nélkül is igénybe vehető, Szaunavilág jeggyel!

 

 

Töltődjön fel az illatos-dallamos felöntések által, ápolja bőrét a programok közben!
Délutáni szaunaprogramok a nap végi ellazuláshoz:

A szaunaceremóniákat a Szaunavilágba jegyet váltó vendégek számára grátisz biztosítjuk.

A szauna ceremóniák a szaunamesterrel egyeztetett időpontba vehetők igénybe.
A napi aktuális felöntések típusairól érdeklődni a szaunamesternél lehet.

MIÉRT nyújt feltöltődést a wellness?

  • Mert szaunáink sokszínűsége segít abban, hogy a mindennapi gondokat elfelejtse.
  • Mert a jégkút és a merülőmedence garantálja a felfrissülést a szaunázás után.
  • Mert a felfrissüléshez hozzájárul a terápiás medence kövein tett séta.
  • Mert a jakuzzi teljessé teszi a feltöltődés élményét.

Felejtse el a mindennapi gondokat a Zsóry-fürdő Szaunavilágában. A hagyományos finn szauna és gőzkabin mellett bioszauna, infraszauna, aromakabin és sókabin található. A jégkút és a merülőmedence  garantált felfrissülést nyújt a szaunázás után. A jakuzzi és a terápiás medence által válik teljessé a megújulás.  

  

BIOSZAUNA

A Bioszauna (fényszaunaként is ismert) kellemes meditációs zene és hőmérséklet (40-55°C) mellett teljes ellazulást ígér. A szauna páratartalma 45-55 % között ingadozik.

1. piros: a szívműködést aktiválja 
2. sárga: oldja a blokádokat és elősegíti a mirigyműködést 
3. zöld: nyugtat és pozitív hatással van a belső harmóniára 
4. kék: csökkenti a magas vérnyomást

A Helioterápia ösztönzi a vegetatív idegrendszer működését és serkenti az anyagcserét.

FINN SZAUNA

A szauna gyantamentes fenyőből álló helyiség, amelyet vulkanikus kőzet izzításával 80-110 °C-ra fűtenek fel, kb. 10%-os páratartalommal. A meleg levegő hatására a test hőmérséklete is megnő, ami az erek kitágulásával így vérnyomáscsökkenéssel jár. A hideg merülőfürdő vagy zuhany épp ellentétes hatást vált ki: az erek összehúzódnak, a vérnyomás megnő. Az ilyen jellegű pumpáló hatás javítja a vérkeringést. Vérellátás javulását követelő mozgásszervi betegségek, nehezen gyógyuló légúti hurutok esetén javasolt. Szaunázáskor lényegesen javul a bőr állapota: rugalmassága növekszik, a felső hámréteg tisztulása javul, a faggyúmirigyek kiürülnek. Emellett rendkívüli módon segíti a szervezet ellenálló képességének, kondíciójának javulását.

Szívbetegség esetén használata nem ajánlott. A szaunában egyszerre 10-15 percnél többet ne tartózkodjunk; ezt 3-4-szer ismételjük meg. Az erőteljes hőingadozás igénybe veszi a szervezetet, ezért heti 2-3 alkalomnál gyakrabban nem ajánlott igénybe venni.

INFRASZAUNA

Az infraszaunában 40-50 °C fokos hőmérsékletnél jólesően, kellemesen és kényelmesen izzadunk. A ma ismert módszerek között ez az egyetlen, amely természetes módon hozza létre az egész szervezetre kiterjedő gyógyító lázhatást. A hőkabin elvégzi a kötő szövetek megtisztítását, a test "szemétlerakó helyeinek" savas salakanyagoktól való megszabadítását. A lerakódások által kiváltott fájdalmak, reumás jellegű panaszok csökkennek, vagy akár meg is szűnnek. Az infravörös hőkabin kúraszerű vagy rendszeres használata tudatos táplálkozás mellett biztosítja immunrendszerünk megerősödését, az egészség és ellenálló képesség, a fizikai erőnlét helyreállítását és növelését.

Egy 30-40 perces kezelés alatt akár 6-800 kilokalóriát is el lehet égetni: ez egy 15 km-es futótréningnek felel meg. Az elveszített folyadékot vízivás révén könnyen vissza lehet nyerni, anélkül, hogy a felhasznált kalóriákat újra bevinnénk a szervezetbe.

GŐZKABIN

Már az ókori görögök is izzadtak benne, hőmérséklete 45 °C, a levegő nedvességtartalma 100%-os. Tökéletesen ellazítja a testet, rózsássá teszi a bőrt, tisztítja a légutakat. Használatával kezelhető az asztma, a reuma, a rekedtség, az izomfájdalmak és egyes keringési zavarok. A meleg hatására a pórusok kitágulnak, kitisztulnak, így a bőr nedvességgel telik meg. 

További hatása: lazít, felfrissít.

  

AROMATERAPI

Egy hely, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is felüdülést biztosít a wellness részlegben. Használata évezredekkel nyúlik vissza az időben. Régen növényekből, virágokból nyert olajat használtak, amit inhalálással, fürdővízbe való keveréssel masszírozással juttattak be a szervezetbe. Nagyon sokrétű, mellékhatásoktól mentes alkalmazása révén a menstruációs panaszoktól egészen a gyomorbetegségeken át a mozgásszervi panaszokig alkalmazták. Használata befolyásolja a limbikus rendszert, azaz az érzelmi világunkat is. Az aromakabin különböző páratartalmú és hőmérsékletű kabin lehet. Jótékony hatását illóolajokon keresztül fejti ki, amit a levegőbe párologtatva, belélegezve és a bőr pórusain át bejutva a szervezetbe biztosít ellazulást a test és a lélek számára. Jótékony hatása közismert, mozgásszervi betegségek kezelésére bedörzsöléssel, masszázzsal kombinálva fejti ki jótékony és teljes hatását. Belélegezve, bizonyos illóolajok segítik a légúti regenerálódást, könnyítik a légzést, nyugtatják a szervezetet. Használata minden korosztály számára ajánlott. Nincs meghatározott időtartam az aromakabin használatára, addig maradjunk, amíg a relaxálásban segítségünkre van, amíg jól érezzük magunkat, és amíg pihentet.

SÓKAMRA

A sókamrában a párolgó sótartalom egyrészt külsőleg hat: puhítja a bőrt, másrészt belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. 
A speciális mikroklíma gyógyítja és megszünteti az összes légúti megbetegedést (asztma, fertőző asztma, allergiás fertőző asztma, akut vagy asztmás hörghurutok, mandula és visszaeső garatmandula-gyulladásos megbetegedések, tüdőtágulás, légzéselégtelenség, angolkór, mellkas-elváltozások vagy tüdőoperáció utáni kezelés). Helyreállítja a fiziológiás jellemzőket, illetve a légzőszervek mikroflóráját. Erősíti a szervezet immunrendszerét, fokozza az egyén teherbíró képességét.

KNEIPP MEDENCE

A wellness részlegben található a terápiás medence, amely hűti és stabilizálja a keringési rendszert, azon kívül gátolja a visszérképződést. A medence két változó hőmérsékletű részből tevődik össze, amelynek hőfoka 12-18 °C, valamint 38-40 °C között mozog, alján kövek találhatók.

A  kúra helyes használata: 4- 5-ször gólyalépésben végig gyalogolni a medencében. Ha a kúrát követően pihenni szeretne, akkor a meleg, ha pedig a szaunába kívánkozik, akkor a hideg vízzel fejezze be a kúrát.

JÉGKÚT

A jégkút jégdarát készít, amit golyóvá gyúrva és a testet átdörzsölve élénkíthetjük a vérkeringést.

JAKUZZI

A fürdő vizében lévő vízsugarak enyhén masszírozzák a testrészeket, élénkítik a vérkeringést. A víz hőmérséklete 34-36 °C között mozog.

 

A Szaunavilág alap belépőjegy nélkül is igénybe vehető, Szaunavilág jeggyel!