scroll

Gőzkabin – ókori görög „praktika” napjainkban

Gőzkabin – ókori görög „praktika” napjainkban

 

Mire jó a gőzfürdő és miért jó gőzkabint használni? A meleg hatására a szervezet elkezd izzadni, mert így próbálja a belső hőmérsékletét megtartani. A gőzkabinban azonban akkora hőség van, hogy az erőteljes izzadás ellenére is, megemelkedi a test hőmérséklete 1-1,5 Celsiussal, mint alapesetben. Ezáltal felgyorsul a vérkeringés, emelkedik a pulzusszám, és a hőmérséklet hatására kitágulnak az erek, így csökken a vérnyomás. A 43-46 Celsius közötti gőzfürdő a legidálisabb, ilyenkor a legkedvezőbbek a gőzkabin élettani hatásai.

 

Tudtátok?

Javítja a vérkeringést

A forró gőz jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A gőzfürdő javítja a vérkeringést, különösen a végtagokban.

 

Vérnyomáscsökkentő

A forró gőz hatására egyesek szervezete aldoszteron nevezetű hormont kezd termelni, ami felelős a vérnyomás szabályozásáért. A gőzkabinban aldoszteron szabadul fel a szervezetben, ami pozitívan hat a magas vérnyomásra. Ez az egyik oka, ami miatt a gőzfürdőt megnyugtatónak, relaxálónak érezzük.

 

Csökkenti a stresszt

A gőzkabin csökkenti a kortizol szintet, ami stressz hatására nő a szervezetben, és ennek számos negatív hatása van, feszültséget okoz. A kortizolszint csökkenésének hatására nyugodtabbnak érezzük magunkat. Már néhány perc nyugodt pihenésnek is jótékony hatása van a szervezetre, emellett segíti a koncentrációt.

 

Tisztítja a légutakat

A gőzkabin egyik legismertebb hatása, hogy tisztítja a légutakat. Kifejezetten ajánlott torokfájás, köhögés, megfázás esetén. A magas hőmérsékletnek és páratartalomnak köszönhetően segít enyhíteni olyan betegségekeket, mint például tüdőasztma, hörghurut, felső légúti hurut és rekedtség.

 

Javítja a bőr vérellátását

Hatékonyan kezeli a száraz, kirepedezett bőrt azáltal, hogy kitágítja a pólusokat. Több olyan esetben is segít, amikor a testápolók már „csődöt” mondtak. A gőzfürdő után egy kis dörzsöléssel az elhalat hámsejtek és szennyeződések könnyen eltávolíthatók.

 

Bemelegíti az ízületeket

Vizsgálatok is kimutatták, hogy az edzés előtti gőzfürdő segít az ízületeknek bemelegedni, ezáltal megelőzhetőek a sérülések.

 

Égeti a kalóriát

A forró gőzben megemelkedik a pulzus, így ha edzés után gőzfürdőzünk, az edzés hatását tudjuk hosszabbítani, hiszen az edzés során megemelkedett pulzusszintet a gőzfürdőben szinten tudjuk tartani.

Azért ez nem jelenti azt, hogy az edzést ki lehetne váltani a gőzfürdővel, de a gőzkabin javítani tudja az edzés hatékonyságát. A gőzkabinban sokat izzadunk, de ez önmagában nem jelent fogyást, hiszen a gőzfürdő során főleg víz távozik a szervezetből és nem zsír. Ezért nagyon fontos a gőzfürdő utáni folyadékpótlás.

A fogyókúra sikere elsősorban a megfelelő táplálkozáson és testmozgáson múlik, és ha ezt kiegészítjük rendszeres gőzkabin használattal az előnyünkre válik.

 

Próbáljátok ki a gőzfürdő jótékony hatásait, várunk szeretettel a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben!